domenica, marzo 10, 2024

Alegătorii irlandezi au respins redefinirea familiei în Constituție

 Alegătorii irlandezi au respins redefinirea familiei în Constituție

Grupul Catholic Family Solidarity vede respingerea amendamentelor ca „marcând sfârșitul unei ere dominate de conformismul progresist”, scrie European Conservative

Electoratul irlandez a respins cu fermitate două amendamente constituționale care ar fi șters cuvântul „femeie” din constituția irlandeză și ar fi modificat definiția legală a familiei, în ceea ce se conturează a fi o victorie șoc atradiției asupra lobby-ului ONG-urilor.

Aproximativ 67% dintre cei care au votat cu privire la al 39-lea amendament la Constituție – amendamentul familiei – au respins modificările propuse de Guvern.

Alegătorii decideau cu privire la două întrebări separate în cadrul referendumului – organizat în mod simbolic de Ziua Internațională a Femeii, vineri – pentru a extinde definiția legală a familiei pentru a include relațiile între persoane de același sex și părinții singuri, precum și pentru a elimina prevederile constituționale care recunosc rolul femeilor în gospodărie. 

În ultimii ani s-au înregistrat modificări semnificative ale constituției Republicii din 1937, Bunreacht na hÉireann, de către elitele progresiste, care au culminat cu legalizarea avortului prin vot popular în 2018. 

Acum, acea alunecare spre stânga pare să se retragă – cel puțin temporar.

Pe parcursul campaniei de o lună, sondajele au arătat o victorie puternică a „da”. Votul neprevazut de astăzi este probabil să îngrijoreze puterea din Dublin, deoarece rezultatele au fost suficient de copleșitoare pentru ca agențiile de media să comunice rezultatele la cele două referendumuri în favoarea „Nu” la doar o oră de la numărare. Chiar și circumscripțiile tradiționale liberale din sudul Dublinului par să respingă agenda progresistă de data aceasta.

Rezultatul este legat direct de neliniștea tot mai mare din cauza migrației. Zonele muncitoare din Dublin s-au dovedit puternic împotriva guvernului și a partidului de opoziție de stânga Sinn Féin, votând „Nu” noile amendamente.

Procurorul general al Irlandei a avertizat deja guvernul în decembrie că formularea vagă a referendumurilor ar putea provoca haos juridic – ceva care a devenit public abia cu o zi înainte de vot, când site-ul de știri irlandez The Ditch a publicat avizul. 

Miniștrii guvernamentali au recunoscut că redefinirea familiei ar avea probabil impact asupra migrației atunci când este vorba de solicitanții de azil poligami.

Președintele Comisiei Electorale a devenit viral spunând  o felicitare de Crăciun adresată unui cuplu ar putea fi citată ca dovadă legală a căsătoriei efective în ochii legii.

Jubilând de înfrângerea guvernului, grupul Catholic Family Solidarity a emis o declarație cu privire la semnificația rezultatului, spunând că „acest vot reprezintă un moment critic în istoria Irlandei, marcând sfârșitul unei ere dominate de conformismul liberal” și a lăudat campania de „Nu” care, a spus organizația, a fost „alimentată de convingerea și devotamentul cetățenilor de rând, a luptat cu succes împotriva presiunilor agendelor liberale”. 

Între timp, parlamentarii (TD) au întors public cuțitul asupra guvernului pentru că a condus o astfel de campanie.

Mulți dintre cei care au votat Nu au spus că astăzi este sfârșitul erei în care elita irlandeză ar putea conta cu mulțumire pe o majoritate liberală, pe măsură ce țara începe să experimenteze efectele negative ale imigrației în masă.

Rezultatele referendumului de sâmbătă vor da probabil tonul pentru alegerile locale și europene din iunie din Irlanda, precum și pentru eventualele alegeri generale mai târziu în cursul anului. Imigrația devine o problemă definitorie a politicii irlandeze în urma unui an de proteste la nivel local împotriva centrelor de azil, precum și a revoltelor de la Dublin din noiembrie, declanșate de un migrant algerian care a înjunghiat trei școlari și un profesor.

Nessun commento: